• Hendi
  • pece a varné stoličky

Pec je gastronomické zařízení, které se používá zejména pro pečení pokrmů. V pecích lze připravit stejně dobře cukrářské výrobky jako upéct maso či připravit některé přílohy jídel. V jedné peci může být i několik trub, např. třítroubá pec. Dále jsou některé typy pecí speciálně zaměřené na pečení pečiva. V těchto pecích je i možnost přivlhčení či programování. Pece mohou být elektrické nebo plynové. Jednotlivé pece jsou také často dodávány jako součást sporáků. V praxi jsou mnohem častější trouby elektrické.

Elektrické trouby jsou obvykle vybaveny dvěma topnými tělesy (horní a dolní). Každé těleso je pak obvykle samostatně ovládané. Díky tomuto obsluha může zvlášť regulovat výkon horního i spodního tělesa. Toto je výhoda zejména při pečení cukrářských výrobků. Plynové trouby na druhé straně takovouto výhodu nemají neboť jsou obvykle vybaveny pouze jedním centrálním hořákem. Rozvod tepla je zajišťován silnou kovovou deskou na dně trouby nad hořákem.

Dále se pece dělí na statické a ventilované. Ventilace slouží pro lepší rozvod tepla v prostoru z důvodu rovnoměrnějšího pečení. Další výhodou je možnost připravovat společně různé pokrmy, jejichž příprava se vzájemně neovlivňuje. Velikosti jsou dle počtu a rozměru zásuvů. Používají se rozměry gastronomy (530 x 325 mm), nebo dle pekařských a cukrářských plechů (600 x 400 mm). Jednotlivé zásuvy jsou od sebe vzdáleny minimálně 80 mm (u konvektomatů to bývá cca 60 mm).

Velmi vhodným doplňkovým zařízením stravovacích provozů jsou varné stoličky. Varná stolička zabere malý půdorysný prostor (cca 600 x 600 mm) a příkon od 5 do 25 kW. Je určena pro vaření klasickým způsobem v hrncích nebo kastrolech – především polévek, čajů apod. – tedy takových jídel větších objemů, které nevyžadují zvýšenou pozornost z hlediska připalování (není nutné použít a tím i blokovat dvouplášťový kotel).

Varné stoličky nejsou tak úsporné ani tak rychlé jako varné kotle, ale pořizovací cena je cca na 15% ceny kotle. Stolička je vhodným doplňkem ke klasickému sporáku, nebo pro dohřev jídel při výdeji jídel (napařovací hrnce apod.).

Varné stoličky jsou dodávány plynové nebo elektrické.

Podkategorie obsahují celkem 1 typ výrobku.
(pro zobrazení konkrétních výrobků můžete využít následující rychlé odkazy)
Pece a varné stoličky - ilustrační obrázek