V profesionální gastronomii se používají normované gastronádoby. Gastronádoby jsou víceúčelové - lze je používat při vaření jídel, transportu jídel a v neposlední řadě při výdeji jídel.

Materiál, ze kterého jsou vyrobeny může být nerezový nebo smaltovaný. Méně obvyklé jsou pak gastronádoby polykarbonátové. Smaltované gastronádoby jsou nejčastěji využívané pro pečení – smalt výborně vede teplo. Polykarbonátové jsou pak vzhledem k tomu, že jsou průhledné, využívány pro prezentaci zeleninových a ovocných salátů ve výdejních systémech. Nejrozšířenější jsou gastronádoby nerezové. V nich se jídlo nejen připravuje, ale též transportuje a ve výdejích se z těchto nádob jídlo vydává.

Gastronádoby se vyrábějí v mnoha velikostech a hloubkách. Nejběžnějším typem hlavně pro výdej jídel je velikost 1/1 (530x325mm) a hloubky 200mm. Mezi další používané gastronádoby patří velikosti 1/2 (235x325mm), velikosti 1/3 (176x325mm), velikosti 2/3 (352x325mm), velikosti 1/4 (265x162mm) a velikosti 1/6 (162x176mm).

Pro tepelnou úpravu v konvektomatech se používají převážně gastronádoby velikosti 1/1 a v hloubkách od 40 mm do hloubky 100 mm. Pro úpravu v páře se používají gastronádoby děrované. Na všechny typy lze použít víka, některá použití vyžadují osazení držadly. Víka mohou být opatřena silikonovým těsněním pro přepravu tekutých jídel.