Pec je gastronomické zařízení, které se používá zejména pro pečení pokrmů. V pecích lze připravit stejně dobře cukrářské výrobky jako upéct maso či připravit některé přílohy jídel. V jedné peci může být i několik trub, např. třítroubá pec. Dále jsou některé typy pecí speciálně zaměřené na pečení pečiva. V těchto pecích je i možnost přivlhčení či programování. Pece mohou být elektrické nebo plynové. Jednotlivé pece jsou také často dodávány jako součást sporáků. V praxi jsou mnohem častější trouby elektrické.

Elektrické trouby jsou obvykle vybaveny dvěma topnými tělesy (horní a dolní). Každé těleso je pak obvykle samostatně ovládané. Díky tomuto obsluha může zvlášť regulovat výkon horního i spodního tělesa. Toto je výhoda zejména při pečení cukrářských výrobků. Plynové trouby na druhé straně takovouto výhodu nemají neboť jsou obvykle vybaveny pouze jedním centrálním hořákem. Rozvod tepla je zajišťován silnou kovovou deskou na dně trouby nad hořákem.

Dále se pece dělí na statické a ventilované. Ventilace slouží pro lepší rozvod tepla v prostoru z důvodu rovnoměrnějšího pečení. Další výhodou je možnost připravovat společně různé pokrmy, jejichž příprava se vzájemně neovlivňuje. Velikosti jsou dle počtu a rozměru zásuvů. Používají se rozměry gastronomy (530 x 325 mm), nebo dle pekařských a cukrářských plechů (600 x 400 mm). Jednotlivé zásuvy jsou od sebe vzdáleny minimálně 80 mm (u konvektomatů to bývá cca 60 mm).

DeliMaster 8

Pekařská pec

DeliMaster 8
Retigo
224.240,-
více info ...

DeliMaster 5

Pekařská pec

DeliMaster 5
Retigo
175.750,-
více info ...

DeliMaster 623

Pekařská pec

DeliMaster 623
Retigo
119.280,-
více info ...

všechny ceny jsou uvedeny bez DPH