Sporáky

Sporáky jsou tradiční velkokuchyňská zařízení používaná k tepelné přípravě pokrmů, především k přípravě polévek, omáček, některých druhů mas či k přípravě zeleniny a příloh v hrncích, kastrolech a pánvích na plynových hořácích nebo elektrických plotnách.

Ve spodní části sporáku je umístěna elektrická nebo plynová trouba se samostatných ovládáním. Varná plocha elektrických sporáků je tvořena buď litinovými nebo nerezovými plotnami. U elektrických sporáků je pak hlavní nevýhodou pomalý start a vyšší provozní náklady. V současné době se však objevují i sporáky se sklokeramickou deskou a sporáky s indukčním ohřevem. Jejich hlavní výhodou jsou pak především nízké provozní náklady, dále pak velice rychlý start a v neposlední řadě též minimální zbytkové teplo. Sporáky s indukčním ohřevem ale nemohou „běžet“ naprázdno. Mezi hlavní nevýhody indukčních sporáků patří vysoká pořizovací cena.

Plynové sporáky mají varnou plochu s různě velkými a výkonnými hořáky, nebo je varná plocha tvořena plotnou - tálem. Výhodou plynových sporáků je nižší pořizovací cena, vysoká flexibilita zařízení, velký výkon a hlavně rychlý start zařízení umožňující okamžité využití. Nevýhodou plynových sporáků je pak velké vedlejší teplo a produkce spalin.

Vařidla

Vařidla jsou sporáky bez trouby. Spodní část tvoří otevřený nebo opláštěný podstavec, který slouží jako úložný prostor. Podle velikosti rozlišujeme vařidla se 2, 4 nebo 6 hořáky. Stejně jako u sporáků i vařidla mohou být osazena různě silnými hořáky podle nabídky jednotlivých výrobců.


Podkategorie obsahují celkem 418 typů výrobků.
(pro zobrazení konkrétních výrobků můžete využít následující rychlé odkazy)