Pro malé stravovací provozy i pro velké provozovny a výrobny jsou důležitým vybavením krouhače zeleniny. Jejich výkon je teoreticky od 100 kg/hod až do 900 kg/hod.
Krouhače zeleniny pracují na principu rotačního krouhacího kotouče s otvory různých tvarů a velikostí – strouhací kotouče 2 až 7 mm, plátkovací kotouče 2 až 14 mm, kostičkovací kotouče 6x6 až 20x20 mm, hranolkovací kotouče 4x4 až 10x10 mm apod. Krouhače menších výkonů mají menší plnící otvory a krouhaná surovina musí být předchystána v drobnějších kusech.
Pro výrobu omáček, krémů, majonéz, pyré a dalších podobných výrobků slouží kutry. Tyto přístroje se dodávají s různými velikostmi nerezových nádob – od 3,5 l do 8 l. Na dně nádoby je rotační nůž se dvěmi rameny. Podle tvaru nože rozlišujeme jeho určení – šlehání, sekání, hnětení apod.