Varné kotle jsou gastronomická zařízení, která slouží k vaření tekutých pokrmů – polévek, omáček, čajů a příloh (brambor, knedlíků, těstovin apod.). Kotle mohou být napojeny na zemní plyn (popřípadě propan-butan), nebo mohou být napájeny elektrickým proudem.

Rozlišujeme kotle jednoplášťové tzv. přímý ohřev (obvykle pouze pro přípravu čaje, u ostatních surovin hrozí připalování) a dvouplášťové tzv. nepřímý ohřev (dvojitý plášť s náplní vody nebo specielního oleje – k připalování nedochází). Přístroje jsou opatřeny řídícími a bezpečnostními armaturami, které zajišťují optimální chod.

Velikosti varných kotlů jsou v rozmezí obvykle 50 až 300 l, v případě potřeby až 500 l. Samostatnou kategorií jsou tlakové varné kotle pracující na principu tlakových hrnců – velká úspora času a energie, vyšší pořizovací náklady.

Varné linky a tedy i varné kotle o hloubce 600 až 650 mm jsou vhodné pro menší stravovací provozy, nebo jako doplňkové varné úseky k hlubším varným linkám v kuchyních s velkou kapacitou vyráběných jídel.

Varné linky a varné kotle o hloubce 700 až 750 mm jsou vhodné pro malé až střední stravovací provozy, nebo jako doplňkové varné úseky k hlubším varným linkám v kuchyních s velkou kapacitou vyráběných jídel.

Varné linky a varné kotle o hloubce 900 jsou vhodné pro kuchyně s velkou kapacitou vyráběných jídel – velké restaurace, školní a závodní kuchyně apod.

E-B-85/700

Elektrický dvouplášťový kotel s duplikátorem

E-B-85/700
Alba Hořovice
93.800,-
více info ...

všechny ceny jsou uvedeny bez DPH