Grilovaná kuřata a další grilované speciality jsou důležitou součástí sortimentu každého rychlého občerstvení, prodejen lahůdek, pojízdných stánků a dalších podobných stravovacích provozů. Grily na kuřata jsou uzavřené skříně s instalovanými topnicemi a otočnými špízy nebo košíčky. Současné grily umožňují připravovat kuřata nebo jejich části, vepřová kolena, žebra apod. při plném i částečném obsazení grilu – zapnou se topnice příslušné sekce samostatně. Některé grily mají část, která je vyhrazena pro udržování již hotových částí, nebo je možno použít vyhřívanou prezentační skříň např. jako podstavec menšího grilu. Velikost grilu se obvykle určuje podle počtu špízů a podle maximálního počtu kuřat při plném obsazení skříně – tzn. od 3 ks do 90 ks (záleží na velikosti kuřat, obvykle se uvádí 1000 gramů).

Grily na kuřata jsou dodávány elektrické nebo plynové. Plynový gril na kuřata musí mít elektrickou přípojku 230 V na pohon otáčení špízů (košíčků).

Grily na gyros jsou často používána v rychlých občerstveních, pojízdných i stacionárních stáncích a dalších podobných stravovacích provozech. Gyros je řecká specialita – plátky okořeněného jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa se připravují působením tepla na svislém otočném špízu. Vzdálenost špízu od zdroje tepla je možné v určitém rozmezí regulovat a tím volit i intenzitu přípravy v závislosti na prodejnosti speciality. Kuchař odřezává propečené kousky masa a s různými přílohami je podává zákazníkům. Podle množství masa připraveného na špízu volíme velkost grilu od cca 7 ks až po několik desítek kg.

Grily na gyros jsou dodávány elektrické nebo plynové. Plynový gril na gyros musí mít elektrickou přípojku 230 V na pohon špízu.

Podkategorie obsahují celkem 8 typů výrobků.
(pro zobrazení konkrétních výrobků můžete využít následující rychlé odkazy)
Grily na kuřata, gyros a selata - ilustrační obrázek