S výdejní linkou se obvykle setkáváme ve školních či závodních jídelnách, rychlých občerstveních nebo v provozech, kde je nutné zajistit v poměrně krátkém časovém úseku výdej velkého množství jídel.

Výdejní linka se obvykle skládá z gastronomických zařízení, která jídlo uchovávají v teplém stavu (například vyhřívané vitríny, výdejní lázně apod.) nebo naopak jídlo uchovávají v chlazeném stavu (chlazené vitríny, chlazené stoly apod.). Ve výdejní lince můžeme též nalézt neutrální gastronomická zařízení, která slouží pro ukládání nádobí tzn. například misek, talířů, příborů, podnosů apod. Konkrétně se tak jedná o zásobníky misek, zásobníky talířů, zásobníky příborů a podnosů apod.

Materiálem, ze kterého jsou obvykle zařízení ve výdejní lince vyrobena je prvotřídní potravinářská nemagnetická nerezová ocel - materiál ČSN 17241. Části výdejní linky, v které je umístěno jídlo musí mít nainstalovány dechové zákryty (clony, galerie). Většinou jsou tyto zákryty skleněné z ohýbaného skla v kombinaci s leštěnými nerezovými držáky. Z hlediska materiálového a barevného sladění s interiérem lze svislé části výdejní linky polepit interiérovými fóliemi např. značkou Polyrey. Celé tyto linky slouží pro rychlý hygienicky nezávadný a estetický výdej potravin.

Výdejní linka