Velmi bohaté využití ve stravovacích provozech mají univerzální roboty. Uplatnění nacházejí v úsecích přípravy moučných výrobků, masa a masových výrobků a v přípravná zeleniny. Pro zpracování moučných výrobků je v příslušenství robotů nerezový kotlík a pracovní nástroje – šlehací metla, hnětací lopata a hnětací hák, které se používají při výrobě různých těst , krémů apod. Kotlík a přídavné nástroje je možné použít i při výrobě masových směsí. Univerzální roboty mají v horní přední části vyveden další pohon pro přídavné strojky – přídavný mlýnek na maso, přídavný univerzální krouhač (zelenina, strouhanka) a přídavný mlýnek na mák. Při činnosti přídavných strojků je pohon hnětacích nástrojů vyřazen z činnosti.
Velikost univerzálního robotu je dána objemem kotlíku, obvykle od 10 do 60 l. Pro některé typy univerzálních robotů je možné pořídit jako příslušenství i menší kotlík s nástroji.
Přípravu moučných výrobků vyráběných ve větším množství velmi usnadní dělička těsta.
Po naplnění pracovní komory odváženým množstvím těsta a spuštěním pracovního cyklu dojde k vysunutí mechanismu, který stlačí těsto a přesně a rovnoměrně rozdělí. Neocenitelný pomocník při výrobě buchet, koláčů a dalších druhů moučných výrobků.
Počet dílů je obvykle 30 s hmotností od 33 do 133 gramů podle množství vloženého těsta (1 až 4 kg). Pracovní prostor je dobře čistitelný a často s teflonovým povrchem.