Příprava studené kuchyně vyžaduje kvalitní a velikosti provozu odpovídající nářezový stroj. Důležitým parametrem nářezového stroje je průměr kotouče - pro gastronomii je od 220 mm do 375 mm. Další dělení nářezových strojů je na řemínkové a šnekové - řemínkové jsou určeny pro lehčí zatížení, šnekové jsou určeny pro vyšší zátěž a do větších provozů. Nářezové stroje musí být vybaveny bezpečnostními prvky a kryty, dále mají integrované broušení pracovního kotouče.
Nářezové stroje pro velké provozy (velké prodejny uzenin) jsou dodávány jako automatické stroje, které po navolení parametrů pracují přesně a samostatně skládaní krájenou uzeninu do komínků, vějířků a podobně.
Pro velké stravovací provozy, nebo pro specializované výrobny jsou potřebným zařízením kráječe knedlíků, vek a chleba. Jedná se o výkonné stroje, které dokáží obsloužit i velké provozy. Systémem vibračních vroubkovaných nožů je vložený materiál rozřezán na plátky na pevně stanovenou tloušťku (11 mm, 15 mm). Posun materiálu do řezu je zajištěn mechanickým vkladačem produktu s pákovým mechanismem.