Konvektomaty

Konvektomaty patří mezi univerzální velkokuchyňská gastro zařízení a používají se pro přípravu většiny pokrmů. V konvektomatech lze připravit masa, přílohy a další pokrmy vařením, dušením, grilováním, pečením a smažením a to v páře, v horkém vzduchu nebo v kombinaci těchto způsobů.

Příprava příloh rozmanitých druhů je snadná a úsporná. Cukráři ocení možnost přípravy cukrářských výrobků jako jsou moučníky či dezerty. A v neposlední řadě též nelze opomenout ani fakt, že v konvektomatech lze zajistit možnost regenerace připravených a zchlazených jídel atd. To vše při zachování chuťových vlastností, dosažení racionální přípravy jídel a to vše bez ztráty vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.

Hlavní výhody konvektomatů

Mezi hlavní výhody konvektomatů patří především:

  • úspory na váze připravovaných pokrmů
  • úspora spotřebovaných tuků pro přípravu pokrmů
  • úspory energie
  • úspory mzdových nákladů
  • úspory místa v kuchyni (konvektomat částečně nahrazuje několik zařízení)

Konvektomaty se vyrábějí v elektrickém i plynovém provedení v různých velikostech.

V čem jsou rozdíly mezi konvektomaty

Ve výbavě: nástřikové, bojlerové (pro restarace - rychlejší vývin páry), programování, sonda teploty do 300°C, automatické mytí, časování zásuvů, řízené varné procesy

Ve výrobě: svařovaná komora, ochrana před zavápněním, poruchovost, váha a tudíž tuhost konvektomatu

V užitnosti: poměr cena/kvalita

Specifikace jednotlivých modelů a značek naleznete na stránkách jednotlivých produktů.

Konvektomaty se od sebe primárně liší napájením – k dostání jsou elektrické i plynové a dále velikostí tzn. počtem zásuvů.

Elektrické konvektomaty jsou častěji prodávané a cenově dostupnější. Mají obvykle vyšší komfort obsluhy a četnější přídavné funkce.

Plynové konvektomaty se často dodávají tam, kde není možné z různých důvodů zřídit patřičné elektrické připojení. U levnějších značek mají nižší komfort obsluhy a méně přídavných funkcí, vyžadují zajištění vhodného odtahu spalin.

Příslušenství konvektomatů

Příslušenství konvektomatů je velmi rozmanité. Mezi nejdůležitější patří nerezové podstavce se zásuvy na gastronádoby, zavážecí vozíky a klece, změkčovače a gastronádoby. Gastronádobami rozumíme nádoby se standardizovanými rozměry o velikosti 325*530 mm - GN 1/1 (jejich násobky a zlomky) z různých materiálů (nerez, smalt, hliník, teflon) a v různém tvarovém provedení. Dodávky příslušenství jsou podle druhu určení a zkušeností (požadavků) kuchaře.

Významným příslušenstvím pro umístění do prostor, ke je problém s odtahem par, je zařízení na odtah par ULTRAVENT, které nevyžaduje připojení na vzduchotechniku.

Podkategorie obsahují celkem 18 typů výrobků.
(pro zobrazení konkrétních výrobků můžete využít následující rychlé odkazy)
Konvektomaty výrobce RedFox - ilustrační obrázek