Konvektomaty
Konvektomaty patří mezi univerzální velkokuchyňská gastro zařízení a používají se pro přípravu většiny pokrmů. V konvektomatech lze připravit masa, přílohy a další pokrmy vařením, dušením, grilováním, pečením a smažením a to v páře, v horkém vzduchu nebo v kombinaci těchto způsobů.
Příprava příloh rozmanitých druhů je snadná a úsporná. Cukráři ocení možnost přípravy cukrářských výrobků jako jsou moučníky či dezerty. A v neposlední řadě též nelze opomenout ani fakt, že v konvektomatech lze zajistit možnost regenerace připravených a zchlazených jídel atd. To vše při zachování chuťových vlastností, dosažení racionální přípravy jídel a to vše bez ztráty vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Hlavní výhody konvektomatů
Mezi hlavní výhody konvektomatů patří především:
- úspory na váze připravovaných pokrmů
- úspora spotřebovaných tuků pro přípravu pokrmů
- úspory energie
- úspory mzdových nákladů
- úspory místa v kuchyni (konvektomat částečně nahrazuje několik zařízení)
Konvektomaty se vyrábějí v elektrickém i plynovém provedení v různých velikostech.
V čem jsou rozdíly mezi konvektomaty
Ve výbavě:
nástřikové, bojlerové (pro restaurace - rychlejší vývin páry), programování, sonda teploty do 300°C, automatické mytí, časování zásuvů, řízené varné procesy
Ve výrobě:
svařovaná komora, ochrana před zavápněním, poruchovost, váha a tudíž tuhost konvektomatu
V užitnosti:
poměr cena/kvalita
Specifikace jednotlivých modelů a značek naleznete na stránkách jednotlivých produktů.
Konvektomaty se od sebe primárně liší napájením – k dostání jsou elektrické i plynové a dále velikostí tzn. počtem zásuvů.
Elektrické konvektomaty jsou častěji prodávané a cenově dostupnější. Mají obvykle vyšší komfort obsluhy a četnější přídavné funkce.
Plynové konvektomaty se často dodávají tam, kde není možné z různých důvodů zřídit patřičné elektrické připojení. U levnějších značek mají nižší komfort obsluhy a méně přídavných funkcí, vyžadují zajištění vhodného odtahu spalin.
Příslušenství konvektomatů
Příslušenství konvektomatů je velmi rozmanité. Mezi nejdůležitější patří nerezové podstavce se zásuvy na gastronádoby, zavážecí vozíky a klece, změkčovače a gastronádoby. Gastronádobami rozumíme nádoby se standardizovanými rozměry o velikosti 325*530 mm - GN 1/1 (jejich násobky a zlomky) z různých materiálů (nerez, smalt, hliník, teflon) a v různém tvarovém provedení. Dodávky příslušenství jsou podle druhu určení a zkušeností (požadavků) kuchaře.
Významným příslušenstvím pro umístění do prostor, ke je problém s odtahem par, je zařízení na odtah par ULTRAVENT, které nevyžaduje připojení na vzduchotechniku.